Rybí olej je najlepším zdrojom omega 3 mastných kyselín EPA a DHA. Tieto látky disponujú množstvom pozitívnych účinkov na zdravie človeka. Okrem iného sú dôležité aj počas tehotenstva a v detstve, a to pre správny vývoj zraku, centrálnej nervovej sústavy (mozog, myslenie, IQ), pri prevencii alergií a pre zdravie srdca a ciev. Novšie sa už hovorí aj o ich protizápalových a antimikróbnych vlastnostiach, čo je práve dôvod zvážiť ich podávanie najmä v začínajúcom chorobnom období.
Prevencia a odolnosť voči infekciám vďaka omega 3
Omega 3 mastné kyseliny EPA (kyselina eikosapentaénová) a DHA (dokozahexaénová) majú antimikrobiálne účinky, čo znamená že môžu pôsobiť proti niektorým druhom baktérií podobne ako antibiotiká, avšak bez nežiaducich účinkov. Ide napríklad o baktérie ako Staphylococcus aureus (zlatý Stafylokok), Streptococcus mutans, Staphylococcus pyogenes (infekcie kože a dýchacích ciest), Helicobacter pylori a ďalšie. Dokázané sú aj antiparazitárne (Plasmodium falciparum) a antifungálne účinky, napríklad v prípade kvasinky Candida albicans. Kompletný prehľad nájdetu TU.
Omega 3 mastné kyseliny pôsobia proti infekciám rôznymi mechanizmami. Príkladom je spomalenie rastu baktérií a a tiež inhibícia (zamedzenie) kolonizácie baktériami, napríklad v prípade Helicobacter pylori. EPA a DHA majú aj protektívny (ochranný) účinok vďaka stimulácii produkcie protizápalových molekúl- cytokínov. Ak Vás zaujíma ako to presne funguje, čítajte celú štúdiu.
Omega 3 mastné kyseliny majú dokázaný protizápalový a imunomodulačný účinok – zvyšujú schopnosť organizmu odolávať infekcii a teda znižujú riziko infekcie. Experimentálne sa dokázalo, že už dávka 500 mg/denne pôsobila proti baktériám ako Streptococcus pneumoniae (pneumokokové infekcie), Pseudomonas aeruginosa (infekcie dýchacích a močových ciest), Escherichia coli (hnačkovité ochorenia, zápaly močových ciest atď.) či Staphylococcus aureus. Podávanie omega 3 mastných kyselín má význam aj v prevencii vírusových ochorení, napr. chrípky (Influenza virus) a herpetických ochorení (Herpes simplex virus).
Na základe týchto vlastností by mohli byť omega 3 mastné kyseliny v budúcnosti výbornou alternatívou niektorých antibiotík. Na podporu tejto hypotézy je však nutný ďalší dôsledný vedecký výskum. Zatiaľ ich však určite môžeme považovať za veľmi užitočný výživový doplnok v prechodnom jesennom a zimnom období a za efektívnu doplnkovú liečbu k antibiotikám.
K zdraviu a lepšej imunite bábätka možno prispieť už počas tehotenstva
Za veľmi prospešné sa považuje podávanie omega 3 mastných kyselín počas tehotenstva. Okrem pozitívneho vplyvu na vývoj zraku a mozgu bábätka je dôvodom aj nižšia chorobnosť novorodencov do 1. mesiaca života a tiež miernejšie symptómy a kratší priebeh rôznych ochorení v 1.polroku života. Dokázaný je taktiež aj nižší výskyt alergií detí, ktorých matky príjimali dostatok omega 3 mastných kyselín počas tehotenstva a laktácie.
Web zdravej rodiny odporúča
Ak sa rozhodnete pre užívanie rybieho oleja, doporučujeme vybrať si kvalitný vysokočistený rybí olej. Omega 3 mastné kyseliny náchylné na oxidáciu a preto by ste mali rybí olej skladovať na tmavom chladnom mieste a čo najkratší čas.
PharmDr. Lenka Bukviarová
Šťastná mamina 2 dcér, vyštudovaný farmaceut, aromaterapeut, podporovateľka celostnej medicíny a zakladateľka osvetových projektov pre rodičov Web zdravej rodiny a Škola zdravia pre mamičky.
info@webzdravejrodiny.sk