Veľmi šikovný dezert, ktorý sa dá pripraviť aj keď doma nemáte skoro nič 🙂 Základnými surovinami sú ovsené vločky (vopred fermentované, pozrite recept TU), mleté orechy, ďatle, kokos, kakao a med.

Všetky suché suroviny je potrebné buď rozomlieť alebo nasekať na drobnejšie kúsky. Ja v recepte používam 100 g ďatlí, 200 g ovsených vločiek a 100 g mandľovej múky alebo nasekaných vlašských orechov. K tejto zmesi pridávam med a niekedy trochu vody, aby sa guľôčky dali lepšie tvarovať. Vytvarované guľôčky obaľujem v kakau, kokose alebo ich zmesi.

Hotové guľočky stačí nechať na hodinku až dve v chladničke a môžu sa podávať.  Vďaka fermentácii ovsených vločiek je tento dezert plný probiotík, vitamínov B a K a ľahko stráviteľný. Orechy a kokos sú zdrojom zdravých tukov a majú dobrý sýtiaci efekt. Ďatle sú zdrojom sacharidov a minerálnych látok. V prípade, že chcete dezert podávať aj malým deťom, doporučujem vyhnúť sa tejto exotike a ďatle vynechať alebo nahradiť dostupným lokálnym ovocím. Môže to byť napríklad nadrobno nakrájané jablko, ktoré jednoducho obalíte zmesou ovsených vločiek, orechov a medu.

PharmDr. Lenka Bukviarová

Šťastná mamina 2 dcér, vyštudovaný farmaceut, aromaterapeut, podporovateľka celostnej medicíny a zakladateľka osvetových projektov pre rodičov Web zdravej rodiny a Škola zdravia pre mamičky.

 Tieto informácie nenahrádzajú lekárske vyšetrenie.