Superpotravina CVIKLA

Cvikla alebo červená repa (lat. Beta vulgaris rubra, ang. red beetroot) je známa už tisíce rokov. Často sa používala už v antickom Ríme, kde si ju cenili nielen ako potravinu, ale aj ako liek. Dnes zažíva BOOM a ja osobne ju považujem za superpotravinu- funkčnú potravinu, ktorá má preukázateľné zdravotné benefity a podporuje zdravie.

Obsahové látky cvikly:
Z minerálnych látok cvikla obsahuje sodík, horčík, fosfor, draslík, vápnik, železo, jód a ďalšie. Z vitamínov je tu prítomný v malom množstve vitamín C a kyselina listová. V 100 g cvikly sa nachádza až 93 μg folátu, čo je aktívna forma kyseliny listovej.
Cvikla obsahuje silný antioxidant betanín a ďalšie látky, ktoré pôsobia protizápalovo a protinádoro. Betanín sa používa aj ako červené potravinárske farbivo „éčko E162“ (čo je dôkaz, že nie všetky éčka sú škodlivé).

 

Cvikla je vhodnou súčasťou jedálničku detí aj dospelých. Kto ďalší môže mať z cvikly úžitok?

1. Pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami
Cvikla je zdroj nitrátov a má antihypertenzívny účinok – znižuje krvný tlak. Taktiež podporuje zdravie ciev

2. Športovci
Cvikla zvyšuje športový výkon a urýchľuje regeneráciu

3. Pacienti s anémiou 
Cvikla obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá sa spolupodieľa na krvotvorbe

4.Pacienti s chronickými zápalovými ochoreniami – Crohnova choroba, artritída atď.

5. Ľudia na redukčnom režime
Cvikla je vhodnou potravinou na chudnutie, keďže obsahuje veľa vody a má malú kalorickú hodnotu

6. Starší pacienti
Podpora kognitívnych (rozumových) funkcií a to vďaka zlepšenie prietoku krvi v mozgových cievach

Upozornenie: Nekonzumujte často cviklu, ak trpíte močovými kameňmi. Cvikla obsahuje šťaveľany, z ktorých sa môžu tvoriť močové kamene.

Aké recepty z cvikly robíte vy? Napíšte Vaše tipy do komentáru!

Zdroje:
http://www.pbd-online.sk/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/