Sezóna zberu šípok prebieha od septebra do novembra. Doma šípky preberieme od vetvičiek a listov a šípky, ktoré sú nahnité vyhodíme. Ostatné šípky premyjeme.

Najlepšie je pripraviť si čaj rovno z čerstvo nazbieraných šípok. Tie totiž obsahujú najviac vitamínu C. Vezmeme približne 2 hrste šípok, prekrojíme ich na dve alebo na viac častí a pripravíme macerát. Macerácia je jednoduchý proces, kedy šípky ponoríme na pár hodín (alebo aj na celú noc) do studenej vody.

Pripravený macerát z prvej várky šípok ráno už len precedíte a zohreje na teplotu, ktorá nám vyhovuje na pitie. Nápoj však môžete pokojne vypiť aj studený. Keďže šípky neprídu do kontaktu s vriacou vodou, uchovajú si maximum vitamínu C, betakaroténu a ďalších tepelne labilných látok. Slabší šípkový čaj môžu piť už deti staršie ako 7 mesiacov.

Ostatné šípky zo zberu môžeme nechať vysušiť, ideálne pri izbovej teplote, prípadne dosušiť v rúre. Keďže vitamín C je náchylný aj na svetlo a prístup vzduchu, šípky treba uskladniť v dobre tesniacej tmavej nádobe alebo aspoň na tmavom mieste.

Zdroje: 1. 2. 3. 4. 5. 6.

PharmDr. Lenka Bukviarová

Šťastná mamina 2 dcér, vyštudovaný farmaceut, aromaterapeut, podporovateľka celostnej medicíny a zakladateľka osvetových projektov pre rodičov Web zdravej rodiny a Škola zdravia pre mamičky.

 Tieto informácie nenahrádzajú lekárske vyšetrenie.