Fermentovať (podobne ako mlieko na jogurt) je možné aj múku, ktorú môžete použiť napríklad aj na palacinky. Budú tak ľahko stráviteľné vďaka obsahu probiotík, plné vitamínov B, K, minerálnych látok a takmer bezlepkové. VIAC O FERMENTÁCII TU » »

Na takéto palacinky potrebujete ľubovoľnú celozrnnú múku (pridať môžete prípadne trochu mandľovej múky). K 2 šálkam múky pridáte 2 šálky vody (ideálne vychladnutej prevarenej vody) a 1 lyžicu srvátky alebo probiotického jogurtu. Všetko zmiešate, nádobu prekryjete utierkou, aby dobre tesnila a necháte stáť na kuchynskej linke minimálne 8 hodín.

Po ôsmich hodinách vylejete z nádoby prebytočnú vodu, pridáte 2 vajcia a sódu bikarbónu. Ďalej už len na panvici tvarujete palacinky- samozrejme s použitím zdravého oleja, ktorý sa neprepáli (napr. kokosový olej).

Palacinky si dajte s čerstvým ovocím, orechovým maslom alebo domácim tvarohom. Ak máte chuť na čokoládové, doporučujem vlastnú výrobu čokolády z kakaového masla. Tá chuť je naozaj na nezaplatenie a žiadna kupovaná sa jej nevyrovná.

PharmDr. Lenka Bukviarová

Šťastná mamina 2 dcér, vyštudovaný farmaceut, aromaterapeut, podporovateľka celostnej medicíny a zakladateľka osvetových projektov pre rodičov Web zdravej rodiny a Škola zdravia pre mamičky.

 Tieto informácie nenahrádzajú lekárske vyšetrenie.