Odpoveď: My všetci – deti, tehotné ženy, dospelí aj starší pacienti.

Prečo sú pre nás všetkých také dôležité?

Ide o nenasýtené mastné kyseliny, medzi ktoré patrí kyselina linolénová, EPA (kyselina eikozapentaénová) a DHA (kyselina dokozahexaénová). Tieto látky nazývame  esenciálne, čo znamená, že naše telo si ich nevie vytvoriť a sme odkázaní na ich príjem.

Omega-3 celkovo pozitívne vplývajú na zdravie srdca a ciev, cholesterol, činnosť mozgu, pamäť, učenie aj imunitu. Počas tehotenstva sú nepostrádateľné pre vývoj mozgu a sietnice dieťatka. Je dokázané, že ich zvýšený príjem v tehotenstve znižuje riziko alergií u novorodencov.

Prijímať ich môžeme formou rastlinných zdrojov, medzi ktoré patria vlašské orechy, sója, repka, semienka a oleje – ľanové, konopné, tekvicové. Živočíšnymi zdrojmi sú morské a sladkovodné ryby (napríklad sleď, losos, pstruh, makrela).


Problémom pri konzumácii rýb je, že môžu obsahovať toxické látky (napr. ortuť). Treba si preto vyberať ryby z overených zdrojov a pri kúpe rybieho oleja sa uistiť, že bol testovaný na prítomnosť týchto chemikálií.