Hnedý alebo biely cukor? Ktorý si vyberiete?

Cukor je možné vyrobiť z cukrovej repy alebo z cukrovej trstiny. U nás najbežnejším cukrom je biely rafinový cukor. Jeho zafarbením melasou vzniká hnedý cukor, ktorý je vďaka tomu bohatší na minerálne látky. Ide ale len o malé množstvá, takže sa to nedá považovať za dôvod konzumovať ho.

Hnedý cukor môže byť nebezpečný. Chemickou analýzou rôznych vzoriek hnedého cukru sa preukázalo, že sa tam opakujú neznáme potenciálne toxické chemické látky, ktoré sa vo vzorkách bieleho cukru nevyskytovali.

Prečo je teda hnedý cukor drahší?
Ide len  o marketing potravinárov, ktorí ho prezentujú ako zdravú potravinu. Výroba nerafinovaného hnedého trstinového cukru je kratšia a lacnejšia ako výroba bieleho cukru.

Čim teda sladiť?
Tým najmenším ovocnými šťavami a čerstvým ovocím, neskôr medom, stéviou alebo javorovým sirupom.

V rozumnej miere je taktiež možné používať aj biely cukor, avšak nie na dennej báze. Pri jeho nadbytočnej konzumácii môže dochádzať k inzulínovej rezistencii, ktorá je predzvesťou cukrovky. Ďalšími negatívami je nárast hmotnosti a obezita. Štúdie tiež dokazujú, že na neprimeranú konzumáciu môže doplatiť aj naša imunita. Cukor totiž znižuje schopnosť bielych krviniek pohlcovať patogény.