Večer obľúbenú obilninu (najlepšie celozrnnú) najprv premyte v sitku. Potom ju dajte do hrnca a pridajte vodu, tak aby siahala hladinou tesne nad obilninu (veľa vody nemá význam). Pridajte 1-2 lyžice probiotického produktu- jogurtu so živou kultúrou, prípadne kefíru. Premiešajte, zakryte pokrievkou a nechajte kašu stáť minimálne 8 hodín na kuchynskej linke (nie v chladničke!). Ráno pridajte hrnček vody a nakrátko kašu povarte. Potom sa už fantázii medze nekladú- ochutiť ju môžete nasladko aj naslano alebo ju použijete do koláča. Fermentovať sa taktiež dá aj samotná múka, krupica alebo cestoviny.
Aký je význam fermentácie?
-
Zvýšenie biologickej dostupnosti minerálov a proteínov v danej potravine
-
Lepšia stráviteľnosť ťažko stráviteľných sacharidov, v tomto prípade škrobu a tiež bielkovín (lepok). Vhodné aj pre ľudí, ktorí majú ťažkosti s trávením, prípadne aj pre niektorých celiatikov
-
Produkcia organických kyselín s antibakteriálnou aktivitou (mliečna, mravčia, octová)
-
Prítomnosť probiotických baktérií, ktoré produkujú B a K vitamíny
-
Eliminácia patogénnych baktérií, ktoré sú vytesnené vďaka osídleniu probiotickými kultúrami
Na fermentáciu obilnín môžete použiť aj domáci probiotický jogurt, ktorý je takisto vyrábaný pomocou fermentácie. Recept TU.
Tak už viete aký je rozdiel medzi tými dvomi miskami raňajok?
ZDROJE:
1. 2. 3. 4. 5.
PharmDr. Lenka Bukviarová
Šťastná mamina 2 dcér, vyštudovaný farmaceut, aromaterapeut, podporovateľka celostnej medicíny a zakladateľka osvetových projektov pre rodičov Web zdravej rodiny a Škola zdravia pre mamičky.
info@webzdravejrodiny.sk