Ak doma užívate kvalitný rybí olej, dokážete tak pomôcť imunite, srdcu, cievam, mozgu a pamäti, prípadne znížiť riziko alergie či zlepšiť slovnú zásobu alebo dokonca športový výkon.
O kvalite a o tom ako si kvalitný rybí olej vybrať som už hovorila a písala veľakrát, ale stále sa v rozhovoroch aj v e-mailoch s maminami k nemu vraciame.
Nedávno som dostala od maminky z kurzu výbornú otázku, či je možné užívať tekutý rybí olej aj po 3 mesačnej dobe spotreby, ak bol v chladničke…? Predsa, pri veľkom balení to jedno dieťa nemusí stihnúť doužívať.
Odpoveď je však NIE.
Preexpirovaný, teda „starý“ či dlho otvorený rybí olej na zdravie priaznivo pôsobiť NEBUDE.
Tekutý rybí olej by sa mal spotrebovať čím skôr, najlepšie do mesiaca po otvorení. Okrem toho má byť vždy balený v tmavej fľaši, zakaždým dobre uzavretý a uchovávaný v chladničke – nikdy nie na mieste s prístupom kyslíka, svetla a tepla.
Aké je vysvetlenie?
Rybí olej obsahuje omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA. A teraz trochu siedmackej chémie. Chemicky ide o NEnasýtené mastné kyseliny, ktoré vo svojej štruktúre obsahujú tzv. násobné väzby. Tieto sa však vplyvom určitých vonkajších podmienok môžu rýchlo meniť na jednoduché väzby- a teda na nasýtené tuky. Tak sa za relatívne krátky čas obsah cenných omega 3 mastných kyselín zníži a navyše vznikajú oxidačné produkty, ktoré môžu pôsobiť PROzápalovo (o nich viac nabudúce).

Faktory, ktoré spôsobujú túto chemickú premenu sú- ako som už spomínala- najmä prítomnosť tepla, svetla a vzdušného kyslíka.

Preto nikdy nenechávajte fľašku s rybím olejom:

X  pri izbovej teplote

X  na svetle

X  otvorenú

X  po dátume spotreby (ak ho Vaše dieťa nestíha doužívať, pomôžte mu a užívajte ho aj vy)

Kupujte kvalitný čistený rybí olej od certifikovaných výrobkov, najlepšie tých, ktorí majú vlastné chovy, kde sa kvalita pravidelne testuje.

A ako zistíte, ktorý to je?

Sledujte výsledky nezávislých testovacích laboratórií, prípadne si kliknite na stránku konkrétneho výrobcu. Ak tam potrebné informácie nenájdete, pravdepodobne sa výrobca nemá čím chváliť. Novšie sa ukazuje, že účinnosť omega 3 mastných kyselín sa zvyšuje ak sa v prípravku kombinujú s polyfenolmi (napr. hydroxytyrozol). Tieto látky pôsobia ako antioxidanty, ktoré zabezpečia, že mastná kyselina nezoxiduje skôr ako sa dostane na cieľové miesto. Odporúčam preto výrobcu Zinzino.

PharmDr. Lenka Bukviarová

Šťastná mamina 2 dcér, vyštudovaný farmaceut, aromaterapeut, podporovateľka celostnej medicíny a zakladateľka osvetových projektov pre rodičov Web zdravej rodiny a Škola zdravia pre mamičky.

info@webzdravejrodiny.sk