Na trhu je momentálne množstvo druhov pečiva a nie je ľahké vybrať si to správne. Pre lepšie zorientovanie prinášam prehľad základných typov pečiva a tiež informácie o ich biologickej hodnote.
Biele pečivo
Vyrába sa z bielej múky, ktorá vzniká tak, že zrno obilniny sa zbaví obalu (a tým aj mnohých cenných látok) a následne sa pomelie. Múka je tak síce jemná, ale biele pečivo nemá veľkú výživovú hodnotu a obsahuje taktiež málo vlákniny. Má vysoký glykemický index, čo znamená, že zasýti len na krátku dobu. Nie je vhodné na pravidelnú konzumáciu, keďže z dlhodobého hľadiska môže viesť k vzniku obezity a ďalších ochorení.
Tmavé pečivo
U spotrebiteľa vyvoláva klamlivý dojem, že ide o celozrnné- teda najzdravšie pečivo. Nemusí to tak byť vždy, treba si poriadne prečítať zloženie a neveriť zavádzajúcim označeniam (ako napríklad „fit“).
Tmavé pečivo býva niekedy iba prifarbené biele pečivo. Farbí sa najčastejšie karamelom, alebo praženými obilninami. To znamená, že takéto pečivo nie je o nič zdravšie ako obyčajné biele pečivo.
U spotrebiteľa vyvoláva klamlivý dojem, že ide o celozrnné- teda najzdravšie pečivo. Nemusí to tak byť vždy, treba si poriadne prečítať zloženie a neveriť zavádzajúcim označeniam (ako napríklad „fit“).
Tmavé pečivo býva niekedy iba prifarbené biele pečivo. Farbí sa najčastejšie karamelom, alebo praženými obilninami. To znamená, že takéto pečivo nie je o nič zdravšie ako obyčajné biele pečivo.