Ako je to možné?
Čokoláda sa vyrába z kakaovníka, ktorý obsahuje purínový alkaloid theobromín.
Práve vďaka tejto látke by čokoláda mohla mať schopnosti utlmiť kašeľ, dokonca aj lepšie ako niektoré lieky. Samozrejme, hovoríme o kvalitnej horkej čokoláde, ktorá má vysoký obsah kakaa.
Antitusický (čiže kašeľ tlmiaci) efekt sa potvrdil vo viacerých štúdiach na zvieratách aj ľudoch. Ukázalo sa, že theobromín tlmí kašeľ lepšie ako široko používaný kodeín, navyše bez nežiaducich účinkov. Čokoláda je teda ďalším prírodným produktom, ktorý vykazuje liečebné účinky. Ak ste čítali nedávny príspevok, viete už, že proti kašľu veľmi dobre zaberá aj med. Ideálnym prostriedkom na utlmenie nočného kašľa (svojho či detského) teda môže byť trochu kakaa rozpusteného v lyžičke medu. Kto neverí, nech skúsi. Kašeľ ustúpi a všetci sa doma lepšie vyspíte.
Čokoláda- pokrm bohov
Slovo theobromín je odvodené od Theobroma, čo je rodový názov kakaovníka. Slovo Theobroma je zložené zo slov „theo,“ čo znamená boh a „brosi“ čiže pokrm. Už pradávno si ľudia kakaovníky veľmi cenili pre ich účinky a chuť a verili, že kakaové bôby sú darom bohov.
Aké sú ďalšie účinky theobromínu?
V niektorých štúdiách sa ukázalo, že z theobromínu by mohli mať úžitok astmatici, keďže spôsobuje rozšírenie dýchacích ciest. K ďalším účinkom patrí aj diuretický – čiže močopudný účinok. Theobromín sa síce svojou chemickou štruktúrou dosť podobá kofeínu, avšak ich účinky nie sú úplne zhodné – stimulačné účinky theobromínu nie sú určite také výrazné ako v prípade kofeínu.
Pre koho môže byť čokoláda nebezpečná?
Sú známe prípady otráv psov a mačiek. U psov sa za toxickú dávku považuje množstvo 100-200 mg theobromínu na 1 kg živej váhy. Pri ľuďoch je otrava málo pravdepodobná, keďže aj vysokokvalitné čokolády ešte neosahujú ani zďaleka nebezpečné dávky.