Dieťa so soplíkom ešte nemusí (ale môže!) byť choré alebo prenášať infekčné ochorenie. Soplík je vlastne hlien- prirodzený produkt sliznice dýchacích ciest. Ide o je veľmi dôležitý ochranný element, ktorý zvlchčuje sliznicu dýchacích ciest a chráni telo pred vstupom infekcie a alergénov. Taktiež obsahuje protilátky, ktoré hrajú významnú úlohu v činnosti imunitného systému. Ľudské telo produkuje hlien neustále, my si to však poväčšine uvedomíme až vtedy, keď sa jeho produkcia zvýši, prípadne sa zmení jeho farba a konzistencia.

Zvýšená produkcia hlienu, tzv. „tečúce soplíky“ sú obrannou reakciou dýchacích ciest, kedy sa telo snaží zbaviť nejakého patogénu (baktérií, vírusov), alergénov (prach, peľ atď.) či iných dráždivých látok.

Číry vodnatý soplík

Príčinou zvýšenej produkcie číreho hlienu býva väčšinou nádcha spojená s vírusovým ochorením, zväčšená nosná mandľa alebo len reakcia na chlad. Čírý hlien obsahuje vodu, soli, protilátky a bunky imunitného systému. Soplík teda nemusí v každom prípade súvisieť s infekčným ochorením.

Biely soplík

Biely soplík býva spojený s nádchou a opuchom sliznice dýchacích ciest. Keďže hlien stojí v dýchacích cestách, zhusťuje sa, čo komplikuje dýchanie. Na uľachčenie dýchania môže pomôcť lokálne používanie hypertonickej morskej vody, prípadne sprejov alebo kvapiek s účinnou látkou. Ak na vírusom oslabenú sliznicu nasadne baktéria, môže sa farba sekrétu meniť na žltú alebo zelenú. V prípade, že soplíky a hlieny ostávajú v dýchacích cestách, môžu sa dostať aj do ucha a vyvolať tam zápal.

Žltý alebo zelený soplík

Nie je pravidlom, že zelený alebo žltý soplík je stopercentným znakom bakteriálnej infekcie a vyžaduje antibiotiká. Môže ísť aj o vírusovú infekciu, kde antibiotiká nepomáhajú, dokonca môžu škodiť vznikom rezistencie. Žlté alebo zelené sfarbenie taktiež môže byť úplne prirodzenou reakciou imunitného systému. Dôvodom je, že bunky imunitného systému, konkrétne biele krvinky -neutrofily produkujú enzým myeloperoxidázu, ktorý môže vyvolať charakteristické sfarbenie hlienu.